HTML

2012.06.12. 10:17 erkélykertész

Flower Power

Címkék: muskátli erkély snidling petúnia törpe petúnia balkonkertész

Bár a cím alapján akár a 60-as évek végének amerikai hippimozgalmáról is lehetne szó, nem így lesz. Szó mi szó az is megérdemelne néhány sort - amikor ilyen meg ilyen dalok születtek - de most virágokról lesz szó.

Mint azt korábban írtam, a virágok a ház előtt kiskertnek köszönhetően egy kicsit visszaszorultak az erkélyen. Azért maradt ám valami, ha töredéke is annak, ami évekkel ezelőtt volt.

Például muskátli. Mert az ugye kell az erkélyre. Mert úgy szokás. Hagyomány. Mert mindenki ismeri. És mert viszonylag könnyen kezelhető, amit rendszerint meg is hálál. Nálunk sincs ez másként, mindig volt, most is van. Meg lesz is. Korábban rendszeresen új töveket bujtottunk, így teleltettük és fiatalítottuk az állományt. Idén kicsit másképpen próbálkoztunk. Ősszel éppen csak visszavágtuk a növényeket és friss tápanyagdús földbe ültettük át. Irány a lépcsőház, Punxsutawney Phil-hez hasonlóan téli álomra vonultak ők is. Minimális öntözés, 2-3 hetente nagyon kevés vízzel. Január végén kezdődött az ébresztés, drasztikus visszavágással, szinte csak a tövek maradtak meg. Ahogy elkezd hajtani és erősödnek a friss hajtások, úgy lehet egyre gyakrabban öntözni és tápoldatozni.

Kép 161.jpg

Két ládában összesen 6 tő muskátli van. Próbáltam többször is megszámolni a virágokat és bimbókat, de valahol mindig elszámoltam magam, sokan vannak na :) Kb. 90-100-an, úgy gondolom szép mennyiség és ez még szaporodni fog.

Kép 147.jpg

Petúnia is van még, bár kevesebben mint korábban, ők a zöldségeskert egyik vesztesei. Bár szinte mindent magunk szaporítunk magról vagy tőről, a petúniát minden évben a piacon vesszük meg. Idén a klasszikus változat mellet törpe petúniát is hoztunk. Eddig jónak tűnik, bár egy kicsit több virágot vártam volna. Még van ideje.

Kép 127.jpg

Kép 134.jpg

Kép 130.jpg

Mostani állás szerint nagyjából ennyi az említésre méltó esemény virág vonalon. Két szép tő fukszia is a balkonon kezdte még a szezont, de ők a helyhiány és tetvesedésre való hajlam miatt mentek le a ház elé a kiskertbe.

Van még négy nagy hibiszkusz is, de csak pőrén zöldellnek, messze még a virágzás. Lehet, hogy túlságosan féltettem és kicsit későn raktam ki őket a párkányra? Vagy a türelem hibiszkuszvirágot terem?

Végezetül egy kép a snidlingről, mert bizony a fűszernövények is szépen tudnak virágozni.

Kép 104.jpg

Ja, még annyit, hogy érik a cseresznyepaprika és terméskezdemény van már a padlizsánon is. Mert az is van, alig egy méterre tőlem, kinn az erkélyen. Itt tart most a balkonkertész.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erkelykertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr234582514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása