HTML

2012.06.03. 17:16 erkélykertész

Baj van!

Címkék: vénusz paradicsom erkély takácsatka erkélykertész kenőszappan

Az eddigi sikerecskék kicsit elaltatták az erkélykertész éberségét. Érik a borsó, virágzik a paradicsom, szépek a fűszernövények (erről is írok nemsokára), virágban a muskátli és a petúnia, mi kell még?

Amit biztosan tudok, hogy mi nem: a takácsatka. Mondhatnám régi ismerős, de mióta a leandert elköltöztettük nem igazán voltunk már személyes kapcsolatban. Eddig. Gyanús volt már néhány napja, hogy kicsit fakul a bazsalikom és a borsó alsó levelei. Sajnos nem tulajdonítottam neki komolyabb jelentőséget, hiba volt. Csütörtök este az öntözésnél vettem jobban szemügyre a dolgokat, le is biggyent a szám. A levelek fonákján kisebb ellenséges hadsereg, Houston baj van! 

Péntek reggel irány a gazdabolt, segítség, megoldás kell. Szerencsére kedvesek és segítőkészek mindig, most sem kellett csalódnom. Mondom, hogy mi a helyzet, növények, meg kert, mindez a negyedik emeleti erkélyen, kutyával súlyosbítva, tehát mindenféle idegmérget kerüljünk ha lehet. Meglepő választ kaptam. Csináljak egy egyszerű 1%-os kenőszappan oldatot és azzal permetezzem le alaposan a növényeket, különös figyelemmel a levelek fonákjára. Kenőszappan bármelyik festékboltban beszerezhető nagyjából 500 Ft kilója, ezzel a mennyiséggel néhány évig elleszek az erkélyen.

Kép 090.jpg

A takácsatka nem egy barátságos jószág. Kedveli a meleg, száraz szélvédett helyet, nem kell mondanom, hogy neki a szélcsendes, napsütötte déli fekvésű erkély maga a Riviéra. Alattomosan a levelek alján élősködik, így mire felfedezi az ember gyermeke, addigra már lehet hogy nagyobb gond van. Valahogy így néz ki, amikor már igazán belelendült a támadásba:

Kép 092.jpg

Forró vízzel felöntve készítettem az oldatot, így könnyeben lehet elkeverni a kenőszappant. Van ahol káliszappanként ismerik, esetleg így is lehet keresni a boltban. Miután kihűlt irány a kis kézi permetező. Tesztelés gyanánt csak egy Vénusz paradicsomot kezeltem vele, ha esetleg valami mégsem passzol, akkor azért maradjon is valami. Első tapasztalatként elmondhatom, hogy ártani nem ártottam neki. Láthatóan kevesebb a kártevő, a növény pedig jó bőrben van. A tesztnél sajnos nem jutottam tovább, mert azóta állandó szél van, persze déli, milyen is lenne? Eddig hol voltál?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erkelykertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr714562949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása