HTML

Erkélykertész

Vidéki nagyváros társasházának negyedik emelete. Szűken 4 m2 erkély. Meg ami elfér rajta.

Friss topikok

2012.05.26. 12:27 erkélykertész

Alakulgat

Címkék: vénusz kertész paradicsom erkély palánta vilma balkonláda erkélykertész perun

A tavalyi és azt megelőző paradicsomos kísérleteimről már volt szó, nézzük, hogy mi a helyzet az idén. Annál is inkább mert több mint biztató (csak szerényen).

Viszonylag időben, már február második felében elraktam a magokat. Keltetéshez általában egyszerű, alul kilyuggatott jégkrémes dobozt használok. Mivel az év ilyen korai szakaszán a Nap meglehetősen alacsony pályán utazik, így az erkélyajtó előtti kis szőnyeg ideális hely, kvázi üvegházként funkcionál. Már ha a felhők nem gondolják ezt másképp. Szép egyenletesen bújtak elő az apróságok, egy szavam nem lehet rájuk. Ha már kellően megerősödtek, kisméretű cserepekbe mentek külön, fajtánként csoportosítva. Feledékeny kertész feliratozza őket, hogy ne járjon úgy mint én. Mert én megjegyzem ám mint a szél, csak aztán május elején, mikor dönteni kellett a sorsukról, akkor volt intenzív állvakargatás, hogy ki kivel is van. Két fajta ebben a korban megszólalásig hasonlított egymásra, alig 3-4 óra alatt sikerült is beazonosítanom őket.

Kép 025.jpg

Idén négy fajtával próbálkozom, nézzük sorban.

Vilmáról már beszéltem korábban, a tavalyi megbízható teljesítménye miatt idén sem maradhatott ki, kell a sikerélmény.

Kép 022.jpg

Már a kis cserepekben is látszik masszív felépítésük, szép élénkzöld színük.

Kép 048.jpg

Így néztek ki helyreültetés után.

Kép 085.jpg

Ez pedig már az aktuális állapot. Lehet, hogy kicsit sokat akart a kertész szarka farka, mert 4 tő paradicsomot raktam egy balkonládában. Tavaly 3 volt benne és azok is kitöltötték. Meglátjuk. Már virágzik mindegyik, egyikőjük kicsit előrébb jár, szerintem rajta már a hétvégén bogyót fotózhatok. olyan gombostűfej nagyságút.

Vilma párja Vénusz. Hasonló adottságokkal, talán annyi különbséggel, hogy a tövek egy kicsivel még kisebbek is.

Kép 023.jpg

Ők azok, a kép előterében látható 8 tő.

Kép 089.jpg

Egyesével lettek cserépbe kiültetve. Igazi Jolly Jokerek, ahol volt egy tenyérnyi szabad helyem, oda kerültek.

Harmadik idei fajta a Perun. Leírása szerint szintén ültethető balkonládába, apró körte alakú sárga termésekkel. Már palánta korában megdőlni látszott a balkonláda dolog, jóval nyurgább és terebélyesebb előbbi társainál. Méreteiből adódóan külön cserépbe ültettem őket, ami kifizetődőnek tűnik, mindegyiken bimbós virágok vannak már.

Van egy negyedik fajta is, de az legyen meglepetés, később részletesebben vissza fogok térni rá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erkelykertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr424547189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása