HTML

Erkélykertész

Vidéki nagyváros társasházának negyedik emelete. Szűken 4 m2 erkély. Meg ami elfér rajta.

Friss topikok

2012.05.16. 21:53 erkélykertész

Paradicsommal a paradicsomba

Címkék: láda cserép paradicsom erkély balkon vilma balkonstar

Olyan nálunk a friss paradicsom, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé. Lehet kicsi vagy nagy, piros vagy sárga, gömbölyű vagy hosszúkás, a friss paradicsomnak nincsen párja. Szeretjük nyersen, főve, sülve, szárítva, magában vagy salátának. Egy fontos szabály van, érett legyen, méghozzá magától. Télen frissen sosem kerül az asztalra, olyankor egyszerűen hiányzik belőle a lényeg: az íz.

Már néhány éve próbálkoztam paradicsomot termeszteni az erkélyen, nem sok sikerrel. Aztán muskátli tápért mentem a gazdaboltba és szembejött velem. Már a nevével megvett kilóra: Balkonstar. Erkélyre ajánlott fajta, cserépben és balkonládában is termeszthető. Aha. Lehet, hogy a hiba az én készülékemben volt, de az eredmény 0 azaz nulla paradicsom 5-6 tövön. Ez kicsit elvette a lelkesedésemet, így 2 év kimaradt az erkélykertészkedésből (már ami a haszonnövény részét illeti).

Tavaly aztán ismét késztetést éreztem, így több fajtával újra megpróbáltam. Volt Balkonstar, hasonló eredménnyel, magok a kukába, nincs több dobása. Valamelyik multinál vettem erkélyre ajánlott név nélküli koktélparadicsomot, mert bátor vagyok. Jó nagy erkély kell hozzá, az biztos, ment az égig, ehhez képest nagyon szerény termést produkált, idén már nem próbálkozom vele. Harmadik alany Vilma, személyesen. Nagyon kellemes tapasztalatokat szereztem vele, bocs Frédi. Minden mag kikelt, palántának egyenletesen, jól fejlődött. Helyre ültetve hamar magára talált, szépen bokrosodott, bőséges termést adott. Néhány kép tavalyról, hogy is képzeljük el Vilmát:

Kép 006.jpg

Kép 003.jpg

Ládában több tő egymás mellé ültetve szép tömeget ad, érés idején látványnak sem utolsó.

Kép 005.jpg

Cserépben is jó benyomást kelt.

Összegezve a tavalyi tapasztalatokat: a Vilma egy jól nevelhető, viszonylag igénytelen, jól termő fajta. Ízre átlagosnak nevezném, semmi extrát nem hoz, de azt biztosan.

Folyt. köv. hogy mi a helyzet az idei állománnyal. Mert tervek azok vannak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erkelykertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr374520782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása